Què és una vaga de lloguers?

Una vaga de lloguers consisteix a negar-se a pagar el lloguer de forma col·lectiva. Per a això, inquilins i inquilines s’organitzen per retenir coordinadament els diners destinats a pagar al propietari. La vaga de lloguers és una estratègia que té com a objectiu pressionar a la propietat i/o el govern fins a aconseguir uns objectius específics.

Les vagues de lloguers s’han realitzat al llarg de la història en molts països, com ara els Estats Units, Canadà, Regne Unit o Argentina. A Espanya podem recordar importants vagues de lloguers com la d’Astúries (1921), Barcelona (1931) o Santa Cruz de Tenerife (1933).

En altres països, com als Estats Units, la vaga de lloguers és un dret social que tenen els inquilins i inquilines. Aquest dret garanteix que les persones que viuen de lloguer puguin negociar amb els propietaris que no mantenen els habitatges en condicions adequades o que augmenten els preus de lloguer de manera abusiva.

Davant l’actual situació de crisi social, la vaga de lloguers s’està utilitzant en diversos països per pressionar els governs perquè suspenguin els lloguers durant el període que duri la crisi de la COVID-19. Si no cobrem salaris, no paguem lloguers.

Traduït de: https://suspensionalquileres.org/que-es-la-huelga-de-alquileres/